Er zijn kapers op de kust!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Wolfspinnen vind je overal. En vaak in grote aantallen. Het zijn spinnen die lopend op jacht gaan. Rusteloos lopen ze heen en weer, kris kras doorheen hun territorium. Dat territorium delen ze met hun soortgenoten. Waarschijnlijk zal dat op een manier een voordeel opleveren, misschien doordat de potentiële prooien langs alle kanten benaderd worden en vaker opgeschrikt, en zo dan toch sneller opgemerkt worden. Vroeger werd gedacht dat ze in groep jagen, zoals wolven dus, maar dat blijkt niet te kloppen. Ze jagen voor eigen rekening en tolereren elkaar. Maar ze hielden er wel hun familienaam aan over.

Een hele mooie soort is Pirata piraticus, de poelpiraat. Ze kreeg een piratennaam omdat ze op het wateroppervlak langs de oevers op jacht gaat, zoals echte piraten op het water dus. Maar ook andere soorten wolfspinnen jagen met gemak op het water.

Ik vond zo’n horde piraten op de oevers van een plasje in de Gentbrugse Meersen. Ze waren druk bezig de waterrand af te schuimen. De jacht op springstaartjes was open. De aanwezige moerasspringstaartjes houden er ook bepaalde ontsnappingstechnieken op na. Ze springen voortdurend willekeurig heen en weer. Het zijn springstaartjes voor iets natuurlijk, maar meestal springen die pas weg als ze benaderd worden, bij gevaar dus. Deze soort doet dat al op voorhand, waarschijnlijk om de spinnen geen kans te geven. En je zou voor minder, met zo’n horde wolven op de loer. 

Springstaartje in het vizier

Want loeren kunnen ze : hun kop heeft een vierkant verhoog, met op elke hoek een oog. In eender welke richting ook je naar een wolfspin kijkt, ze kijkt je met twee ogen aan. Ook opzij. Ook langs achter. Raar gevoel hoor! En vooraan komen er nog eens vier ogen bij voor het ultieme scherptezicht! 

Het ging waarschijnlijk om tuinwolfspinnen. Waarschijnlijk, want nogal wat soorten wolfspinnen gelijken zodanig sterk op elkaar, dat ze enkel na microscopisch onderzoek uit elkaar te halen zijn. En om de onderscheidende lichaamskenmerken onder een glasplaatje te leggen, moet je de diertjes doden. Dat heb ik er dan weer niet voor over.  Ik vind niet dat deze stoere kapers een dood op de ontledingstafel verdienen. Als ze al een dood verdienen, dan in de strijd, op het water. Met een zeemansgraf. Een onbekend zeemansgraf!


12 gedachten over “Er zijn kapers op de kust!”

  1. Heel mooie foto’s, Maarten !

    Spinnen zijn zo’n wondere en fascinerende dieren.

    ‘k Heb er hier enkele in huis en die verrassen mij telkens opnieuw.

  2. Een kop met een vierkant verhoog en ogen die je overal aankijken! Dat lijkt eerder science fiction dan een natuurvertelsel.
    Bedankt voor de alweer verrassende ‘kijk’.

    1. Dankjewel Annemie ! Ja, het was uit eigen ervaring, eerste keer dat een beestje tijdens het fotograferen vanop de zijkant me zo indringend bleef aanstaren, het gaf me echt een vreemd gevoel! Wat moet dat dan zijn voor zo’n klein springstaartje, vraag ik me dan af! Maar dat is voor een volgend vertelsel 🙂

  3. Geen superknapperd voor mij maar wel perfect gebouwd met superogen.
    Ik vind dat je ze net als alle andere spinnen moet respecteren.
    Extra uitkijken voortaan aan de waterkant, Maarten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.