Ceci n’est pas un champignon.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Je zal vroeg moeten opstaan om de paddenstoelen te vinden op dit plaatje. Je denkt natuurlijk dat je je door die konijnenkeutels niet op het verkeerde spoor laat zetten, maar niets is minder waar. Je zal wel zien.

Want eerst en vooral: die andere bolletjes zijn ook geen paddenstoelen. Het zijn boomwratten. En boomwratten zijn slijmzwammen. Ja maar, hoor ik je zeggen, slijmzwammen zijn toch ook zwammen? Ha nee dus, zo simpel is het allemaal niet! Slijmzwammen beginnen hun leven als slijm, en vormen zich daarna om tot vruchtlichamen die er inderdaad uitzien als paddenstoelen. Maar hun cellen zijn helemaal anders samengesteld, en daarom worden ze niet bij de schimmels gerekend, noch bij de planten of dieren. Er bestaan zeer veel soorten, en ze komen best wel veel voor maar zijn eerder onopvallend. Zo onopvallend dat ik deze talrijke boomwratten pas toevallig opmerkte nadat ik er al een paar uur vlak naast zat! Het slijm zelf heb ik trouwens nog nooit gezien.

Boomwratten op een boom

Dat slijm is beweeglijk, en overspoelt bacteriën, schimmels of andere micro-organismen die op dood hout leven om ze op te zwelgen. In de herfst, als er minder voedsel is, groepeert het slijm van boomwratten tot ruwe bolletjes om sporen te vormen. Die zitten dus op het hout, en groeien niet vanuit het hout zoals paddenstoelen. In het begin zijn die bolletjes rozerood, en omdat ze er echt wel uitzien als zwammen, worden ze ook bloedweizwam genoemd, naar de rode kleur dus. Een andere benaming is blotebilletjeszwam, en die naam behoeft geen verdere uitleg, kijk anders nog maar eens naar de foto.

Zie je de blote billetjes?

Maar zoals gezegd zijn het dus geen zwammen. Alsof dat nog niet verwarrend genoeg is, liggen er nog andere donkerbruine bolletjes die geen paddenstoelen zijn. De konijnenkeutels dus. En die liggen ook bovenop de dode boomstam. Hoe komen die daar terecht? Zitten er niet alleen boomwratten maar ook ‘boomkonijnen’, die er hun plezier in vinden van beginnende paddenstoelliefhebbers in de war te brengen? Want andere redenen om op een boom te springen zie ik toch niet zo direct voor een konijn…

Als ik de konijnenkeutels wegneem…

De enige paddenstoelen hier aanwezig zitten ónder de konijnenkeutels. Als ik die wegneem, zie je kleine, witte paddenstoeltjes. En dat zijn de enige echte op dit plaatje. Geef nu maar gewoon toe dat je dit niet doorhad. Hoe kon je ook. Maar die sakkerse konijnen hebben je toch maar mooi bij de neus! Nu sta jij met de billen bloot!

Plaatmycela, een ‘echte’ paddenstoel

10 gedachten over “Ceci n’est pas un champignon.”

  1. Heel vreemde organismen.

    ‘k Heb ooit geheel per toeval een slijmzwam van nabij kunnen zien “kruipen” en sporen vormen.
    Ik had op mijn studeertafel altijd een terrrarium staan ter afleiding ( observeren van eierleggende slakken
    en stoeiende pissebedden is veel interessanter dan fysica), en daar kroop op een mooie dag die slijmzwam in rond – helemaal zichtbaar als een levend citroenen-netje onder tegen de glasplaat. Onwezenlijk.

    Misschien dus een tip om er ooit één van nabij te kunnen fotograferen – een terrarium met flink wat houtsnippers, en dan maar wachten…

  2. Razend interessant artikel weer, maar ik sta geenszins met de billen bloot hoor ! Daarvoor ist echt veel te koud !
    En dat je ongelooflijk veel bijgeschaafd hebt aan je artikel kan ik best geloven. Niet te onderschatten .

  3. Isabelle Cauwels

    Konijnen zitten nu eenmaal graag hoog en droog. Van op hun verhoging kunnen ze de omgeving immers goed ik de gaten houden. Hun latrine kan namelijk niet op slot!

    Na onze ontmoeting van deze ochtend heb je nog een haiku tegoed.

    Warm ingeduffeld
    Sterker dan het winters bos
    Het fluweelpootje

  4. Aan Magritte….wat een mooi vertelsel alweer! Ik zou dit natuurwonder alweer fout inschatten. Konijnenkeutels waren me bekend maar een boomwrat of een kastanjechampignon, kan ik voortaan ook onderscheiden. Prachtig wit minipaddenstoeltje trouwens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.